Hoe werkt een online veiling aankoop?
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van online veilingsites, zowel door bedrijven als particulieren. Het zijn vaak bedrijven die grote partijaankopen doen via dergelijke veilingsites, terwijl de particulieren zich in de meeste gevallen meer focussen op het ‘winnen’ van een dagje uit, een fotoshoot of bijvoorbeeld een hotelovernachting. Toch zien we steeds vaker ook ook particulieren voordelig aankopen doen via een veilingwebsite. Hoe werken deze online veiling aankopen nu precies en hoe zit het met de logistiek? Daar vertellen wij u graag meer over.
Bieden op een online veiling
Om mee te kunnen bieden op een online veilingwebsite is het nodig om een account aan te maken. Vervolgens kunt u deelnemen aan de actuele veilingen. Bij elke veiling staat minimaal een eindtijd aangegeven. In bepaalde gevallen staat er ook een begintijd genoteerd bij het item of de partij die wordt geveild. U kunt biedingen doen tot de tijd voorbij is. Zijn er zogenaamde ‘last minute biedingen’? Dan wordt er vaak gekozen voor een verlenging van de veilingtijd. Als de veiling eenmaal gesloten is, en u heeft het hoogste bod gedaan, dan heeft u de veiling gewonnen. U betaalt dat de prijs die u heeft geboden en ontvangt in ruil daarvoor het item of de partij die geveild werd.
Betalen van commissie bij online veilingen
Er zijn veel verschillende soorten online veilingsites. Vrijwel al deze websites berekenen commissie. Deze commissie staat gelijk aan een bepaald percentage en is per veilingsite anders. De luxere veilingsites, zoals Sotheby’s en Christie’s, berekenen veel hogere commissies dan de meer laagdrempelige veilingsites, zoals Marktplaats en eBay. Eén van de meest populaire veilingsites op dit moment is Catawiki. Hier moet per aangeboden object een commissie betaald worden van 21,5 procent. Hiervan wordt 9 procent door de koper betaald en 12,5 procent wordt door de verkoper betaald. Het is verplicht om het commissiebedrag te voldoen.
Bij BVA en Troostwijk hanteren ze vaak ook een percentage of een vaste prijs voor de ‘veilingkosten’.
Wettelijke bedenktermijn veiling aankoop
Heeft u een online veiling gewonnen, maar bent u eigenlijk toch niet blij met het winnen van de veiling? In bepaalde gevallen is er vanuit de Wet koop op afstand een wettelijke bedenktermijn actief. Dit betekent dat u ook bij veilingitems gebruik kunt maken van de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Binnen deze termijn is het u toegestaan om op de koop terug te kopen, wat wil zeggen dat u de aankoop mag herroepen. Dit is echter niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk om dit vooraf goed te controleren.
Waar moet u rekening mee houden bij online veilingen?
Er zijn meer zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u deelneemt aan online veilingen. Zo komt het voor dat biedingen over de reguliere aanschafprijs heen gaan. Het is daarom verstandig om eerst de adviesprijs van hetgeen dat geveild wordt te controleren, zodat u niet méér betaalt dan u in de winkel of bij de groothandel zou doen. Check ook altijd of er niet ergens aanbiedingen zijn die ervoor zorgen dat u nog goedkoper uit bent.
Bedenk hierbij ook dat u bij een veilingsite altijd nog bijkomende kosten moet voldoen. Neem vooraf een prijs in uw gedachten waarvoor u het item of de partij zou willen kopen. Ga niet over dit bedrag heen. In de meeste gevallen betekent dit dat u te veel betaalt.
Wij kunnen uw veilingtransport regelen
Heeft u een mooie aankoop gedaan op een veiling, maar heeft u geen vervoer om de aangekochte goederen te transporteren? Van de Scheur Logistiek kan het veilingtransport voor u regelen. Heeft u eigenlijk ook geen plek om uw veilingaankopen op te slaan? Dan kunnen wij uw aankopen voor opslag transporteren naar ons warehouse in Vianen. Wij bieden u hierbij tal van aanvullende services en mogelijkheden. Wilt u weten wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.